torsdag, januari 22, 2009

Sockerlösning och blod...

För några veckor sen så fick jag ett stort kuvert som innehöll diverse papper, frågeformulär och en liten plastpåse med två provrör och en pappmugg....
Jag var inbjuden att delta i MONICA-undersökningen. Den innebär att man får en gratis hälsoundersökning för att man ska försöka få bukt med, och tidigare upptäcka, hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes.

Så dagen började med att jag inte fick äta något (pg a hälsoundersökningen), bara dricka vatten... sen hade jag en föreläsning från kl. 9 till ca. 10.15 och tiden för undersökning var satt 11.15, men jag åkte ändå dit direkt efter föreläsningen. Då visade det sig att jag fick komma in på en gång! Skönt (tänkte jag)! Så jag fick först ta blodtryck - 4 gånger med två olika blodtrycksmanchetter!! Hade väldigt bra blodtryck dock... (tror att det var 102/70). Sen skulle det mätas och vägas - midjemått, höftmått, längd och vikt.

Sen var det dags för blodprov!! :S Då frågade sköterskan om jag ville sitta eller ligga, näh jag sitter sa jag! Ok, sa hon, för det tar en stund! Eh, jaahaaa... är det många rör du ska ta? Njae, det blir nog inte ens en deciliter! Nähe, ok... tänkte jag... men SEN... hon tog först två stora fulla provrör, och sen typ 10 ST mindre!!! Alltså, jag tycker det går hur bra som helst att ta blodprov när det går fort... men det här var ju otroligt... jag gillar inte att se min arm tappas på blod, men det var så fruktansvärt tyst där inne så jag hörde ju tillochmed provrören fyllas!!! Otrevligt!!!

Efter detta blev jag tillfrågad om jag ville vara med i en extra koll om nåt med socker... javisst tänkte jag (lika bra att köra rubbet när det ändå är gratis!)... -Då ska du få dricka en sockerlösning och sen får du sitta och vänta 2 TIMMAR innan vi tar ETT TILL BLODPROV!!! Jag jublade inte direkt..... ....
Tillråga på allt så var den jävla sockerlösningen bland det vidrigaste jag smakat... hungrig, törstig och nytömd på en massa blod satt jag och sörplade i mig 3 dl sliskigt söt sockervattenblandning, fick kväljningar och halvont i magen...
Fick en liten timer och ytterligare ett frågeformulär och inte äta något under närmsta 2 timmarna alltså... satt och sneglade på timern då och då... läste kurslitteratur... ögonlocken blev grymt tunga... men jag lyckades genomlida dessa två timmar av smått illamående, hunger och trötthet.
När timern pep så var det dags för det sista blodprovet och det visade tydligen bara bra resultat, så nu fick jag ÄNTLIGEN äta!! Blev bjuden på goda mackor och kaffe eller te innan det var dags att åka hem!! :)

Trots min upplevelse så är det ju för ett gott syfte och jag får ju faktiskt reda på om jag ligger i riskzonen för att få dessa sjukdomar, vilket är toppen! Passade ju även på att ge mitt medgivande till att lämna en liten skvätt blod till forskning oxå, så jag har ju gjort en god gärning idag!! :D

Nu är det dags att vila här hemma lite innan kvällens städning och besök av Patriks moster+man!

Hejdaa!!

onsdag, januari 21, 2009

Mat!!

Jag tänkte lägga in ett litet recept på en grymt god sallad!

Den här salladen brukar vi göra lite då och då, till den så har vi något slags kött, kassler eller något rökt kött är jättegott till!! Inte världens bästa bild men... den är superenkel att göra om man har något bra att riva morötterna och äpplet med, och smakar bäst om den får stå och dra in vinägretten ett tag!

Patrik kallar den Farmorssallad!





Farmorssallad

4 dl rivna morötter

2 dl strimlad purjolök

1 dl rivet äpple

rör ihop ingredienserna nedan och häll över salladen

3/4 dl olivolja

2 msk äppelcidervinäger

1 msk vatten

½ tsk örtsalt

När vi gör denna sallad så brukar vi göra dubbel sats eftersom vi använder den istället för pasta, potatis o dyl. då blir det oftast mycket över, men det gör ju bara att man kan äta den dagen efter när allt dragit in riktigt och den är mycket godare!!

Prova gärna! :D

tisdag, januari 20, 2009

Mjukstart!

Igår började jag min påbyggnadskurs för att få förskollärarexamen - Att arbeta i förskola 15p. Det var en mjukstart kl.13 med registrering och kursinformation i 45min, sen 45min. rast och ytterligare 1h kursinformation. Det var skönt med en så mjuk start. Men tyvärr verkar kursen vara lite jobbigare nu än sist jag läste den (fast Att arbeta i fritidshem). Trots detta så känns det ändå kul och spännande att läsa den här kursen, jag känner mig verkligen motiverad och inspirerad att lära mig. Nu vill jag inte alls tillbaka till mitt jobb längre, vill bara ut och göra min praktik och se hur det känns inom det yrket.

Igår var jag till Emma och hjälpte henne att tapetsera hallen, vi var riktigt effektiva och hade blivit färdiga om det inte var för att en liten skitbit på sista våden saknades!! Så nu blir stackars Emma tvungen att hämta ut en extra rulle pg a EN våd, är det inte typiskt?!

Idag fick jag ett sms med en riktigt glad nyhet - Linnéa och Tobias blev föräldrar till en liten tjej igår förmiddag (måndag) och allt hade gått bra!! Ska åka och hälsa på dem sen när de kommit hem och iordning! :)

Nu ska jag gå och duscha!
Hej!